Angyali mesekönyv, amit imádnak a gyermekek

A felcseperedő gyermeknek monumentális szüksége akad arra, hogy mesekönyv olvasásával átlássa a hétköznapi emberi viszonyokat, szimpatizáljon a bajnokokkal és felismerje a gonoszokat

A mesekönyv fejezeteiből ki lehet ragadni szakaszokat, amiket aztán illusztrációként, vagy faliképként a gyermek viszontláthat. A Meséld mesekönyv weblapján található több tipp. Ily módon a kedvenc mesebeli eszményét, vagy mesebeli helyét többnyire láthatja. A mesekönyv érzékeltetése úgy készülnek nálunk, hogy a szülő a kiválasztott fabulákból azt a részt elküldi munkahelyünkre, amit akar a gyerekszobában látni grafikaként. Arra is van mód, hogy több meséből egy kis képes mesekönyvet rendeljen személyre szabva a sarj igényeinek megfelelően.

Több modern mesetörténettel ellentétben, a mesekönyv sztorijaiban a gonoszság éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz részben minden mesében alakot ölt valamelyik karakterben, és megnyilvánul tetteiben, mint miközben mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség viszi azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért küzdeni kell. A népmesék a megélhetési nehézségeket mindig tömören és egyértelműen fogalmazzák meg. Így a ifjonc a mondanivaló lényegével szembesül, míg a bonyolultabb cselekmény csak összezavarná a lurkót. A mesekönyv minden állapotot leegyszerűsít. Alakjait határozott vonallal rajzolja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. Szereplőiben kis mértékű az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek.

Forrás: meseld.hu, 2018-04-03 12:54